lerlingene_nm
Emil Guttormsen (t.v.) og Stein Ingve Bøckman Sira forbereder seg til finalen i NM for energimontørlærlinger.

Otera-lærlinger til NM-finale

Otera-lærlingene Emil Guttormsen og Stein Ingve Bøckman Sira er klare for NM for energimontørlærlinger. Nå går de for finalegull i Drammen.

– Vi er godt forberedt og føler vi har god kontroll på det aller meste. I forkant av NM møtes vi i Lyngdal for å øve på nedfiring av ei dukke fra mast. Dukken skal liksom være en kollega som er blitt utsatt for strømgjennomgang fra lavspenningsnettet, forteller 20 år gamle Emil fra Lyngdal.

Sammen med 19 år gamle Stein Ingve fra Sira klarte han i vinter å kvalifisere seg til NM for energimontørlærlinger ved å besvare en teoriprøve på Internett under nøye oppsyn av Elektrofagenes opplæringskontor Sørlandet. Godt og vel 100 deltagere var med i kvalifiseringen, hvorav de 20 beste går videre til finalen. Den avholdes i Drammen 14.-15. juni, under REN Metodedager, et arrangement for nettselskaper, entreprenører og leverandører til kraftbransjen. 

UTFORDRENDE OPPGAVER
– Det er virkelig moro å få være med på dette. Selvtilliten er på topp, og jeg går selvsagt for seier i finalen. På jobb har de sagt at jeg ikke får komme tilbake uten gull rundt halsen, så jeg kjenner jo på presset, humrer Stein Ingve.

NM for energimontørlærlinger blir arrangert over to dager med tett program og utfordrende oppgaver. Lærlingene må vise ferdigheter og klokskap innen følgende områder: Arbeid under spenning (AUS) i lavspent luftledningsanlegg, endeavslutning på lavspentkabel og tilkoble i skap, høyspent endeavslutning, og nedfiring av kollega (dukke) fra mast. Finalistene må også besvare ti spørsmål som omhandler forståelse av forskrift, samt feilsøke i en trafo.

– NM er med på å vekke konkurranseinstinktet hos lærlingene, samtidig som det gir stort faglig utbytte. Arrangementet bidrar forhåpentligvis også til større interesse for energimontørfaget, og til økt rekruttering innad i bransjen, sier Stig Fretheim, daglig leder i REN.

GODE LÆREMESTRE
Både Emil og Stein Ingve har vært lærlinger i Otera i halvannet år.

– I Otera blir vi tatt godt vare på, og vi lærer en masse nytt hver eneste dag av de vi jobber sammen med. Vi må vel gi kollegaene våre en stor del av æren for at vi nå har havnet i finalen, sier gutta.

NM-vinneren blir kåret ut fra tid, utførelse og kunnskap. Foruten heder og ære vil han eller hun få et reisegavekort pålydende 10.000 kroner. I tillegg vanker det diverse verktøy til alle som har deltatt i konkurransen.

– Det hadde vært tøft å sette «vinner av NM for elektromontører 2017» på cv-en når jeg neste år skal søke jobb. Jeg også går for gull, så Stein Ingve kan vente seg hard konkurranse. Men viktigst er det jo at en Otera-lærling går til topps. Vi skal nok heie litt på hverandre, sier Emil.

Administrerende direktør Finn R. Johansen i Otera Infra AS er stolt over å ha to lærlinger i NM-finalen.

- Dette er flinke gutter med flinke fagfolk rundt seg. Vi ønsker dem lykke til i finalen, sier Johansen.